Bitki z szynki z dzika !

Skorzystałem z lidlowego przepisu https://kuchnialidla.pl/product/bitki-z-szynki-z-dzika, ale ponieważ tam nie za bardzo podają ilości oraz trochę go zmieniłem, więc :

Szynka z dzika – ok. 500 g

Cebula czerwona – 1 szt.

Pieczarki – ok. 300 g

Śmietana 30% – 250 ml

Cząber, pieprz, czosnek, papryka słodka – po łyżeczce.

Marynata

Musztarda – 1 łyżka stołowa

Oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa

Limonka – sok z 1/2 sztuki + otarta skórka

Wino czerwone wytrawne – 125 ml

Miód pomarańczowy – 1 łyżka stołowa

Ocet balsamiczny truflowy

Wódka – 50 ml

Pieprz młotkowany z kolendrą – łyżeczka

Ziele angielskie – 5 ziaren

Owoce jałowca – 5 ziaren

Liść laurowy – 2 szt.

Mięso pokroiłem w plastry i ubiłem tłuczkiem z igłami. Włożyłem do marynaty i do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień osączyłem mięso z marynaty i wrzuciłem do rozgrzanej brytfanny z masłem klarowanym, podsmażyłem z każdej strony, zalałem śmietaną z dodatkiem  ziół, cebuli i pieczarek. Cbitkizdzikaałość dusiłem ponad 2 godziny. Po ok. godzinie dodałem łyżkę octu truflowego, stąd ciemniejszy kolor mojego sosu niż  tego lidlowego. Wyszło całkiem smaczne.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.