Kurczak sriracha

kurczak_srirachaSkładniki:

Pierś z kurczaka – 2 szt.

Sos :

Przecier pomidorowy np. Passata – 8 łyżek

Sos Sriracha – 2 łyżki

Sos sojowy ciemny – 1 łyżka

Miód – 1 łyżka

Limonka – 1/2 szt.

Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sól, imbir do smaku

Wszystkie składniki sosu mieszamy na patelni, podgrzewamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dusimy pod przykryciem aż kurczak zmięknie 15-20 minut i …… cała filozofia.

Można podać z ryżem, kaszą kuskus lub bulgur posypując szczypiorem.

To była wersja ekspresowa, jak mamy więcej czasu, możemy rozbudować nasz przepis o:

papryka słodka – 1 szt.

liście kapusty pekińskiej – 7-8 szt.

mała puszka ananasa lub 1/2 zwykłej

sezam czarny – 1 łyżeczka

sezam biały – 2 łyżeczki

Pod koniec duszenia kurczaka wlewamy na patelnię cały sok z puszki ananasa – wersja dla lubiących mniej ostre potrawy. Po uduszeniu kurczaka, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i kapustę pekińską pokrojoną w paseczki (tylko twarda biała część, z reszty można zrobić np. sałatkę coleslaw), Dusimy przez pięć minut. W tym czasie na małej patelni prażymy ziarna sezamu, którymi posypiemy potrawę na talerzu.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.